Power Tak Powernya Omegaguard Shaklee; Jom Orang Sabah Kita Ber'Shaklee'

Tajuk ni ada kaitan dengan post seterusnya berkaitan dengan Omegaguard Shaklee ni.
Kredit untuk Cik Hanim yang menawan hehehehe

Begini ceritanya.....

Dah ada yang whatsapp Hanim, bertanya “Nim, betul ke selamat nak makan OmegaGuard Shaklee? Heboh sekarang Omegaguard tu bahaya!?”

Jawapan saya? YE BETUL OMEGAGUARD SHAKLEE MERBAHAYA.

~Sekiranya usus anda diperbuat dari polisterine atau Styrofoam.
Rasanya isu Omegaguard Shaklee menghakis ni dah agak famous. Ramai yang takut, tak kurang juga yang terus buang Omegaguardtu. Alahai membazirnya…

Ok.. sebagai pengedar sah shaklee saya pun dengan tenangnya & ala-ala saintis gitu telah mengambil dua bekas polisterin. Saya isi dengan air dan kemudiannya meletakkan 5biji Omega brand XX dalam satu polisterin tersebut manakala satu lagi saya letakkan 1biji Omega brand Shaklee. 1 biji sahaja ya….

Ni gambar permulaan ujian tersebut. Sebelah kiri diletakkan 1biji Omega Shaklee manakala sebelah kanan 5biji Omega XX…
 
1 Biji OmegaGuard vs 5 biji Omega band xxx

1 Biji OmegaGuard vs 5 biji Omega band xxx
Selang 5 minit omega shaklee masih kelihatan segar manakala omega XX telah mengecut
Selang 5 minit
Selang 5 minit

Selang 30 minit kedua-dua Omega tersebut telah melarut… Nampak tak polisterin omega shaklee tu ada sedikit terhakis???? Alamak! Bahaya!
Lepas 30min, OmegaGuard Shaklee mula menghakis
Lepas 30min, Omegaguard Shaklee mula menghakis
Selang 45 minit…. tada… polisterin omega shaklee telah berlubang2 dan terhakis sedangkan omega XX tidak…

OmegaGuard Shaklee terus menghakis

Omegaguard Shaklee terus menghakis
Anda menjadi semakin takut??? Hanya 1 biji sahaja sudah boleh tembus??? Macam asid la pulak boleh menghakis ni.. Alamak habis lah usus….

Sebenarnya kenapa ini berlaku dan adakah ianya betul-betul ‘menghakis?’ Benarkah ianya berlaku disebabkan tindakan kimia atau chemical reaction
Fahami konsep ni:

Polisterin ialah non-polar polimer dan fish oil pula adalah non-polar liquid. Hampir semua jenis minyak, termasuk minyak ikan boleh melarutkan polisterin dari bentuk solid-liquid. Proses ini bukannya ‘chemical reaction’ ianya sekadar solvent-type action. Contohnya lah..macam kita larutkan gula dalam air..bukan tindakbalas kimia pun..dan makin panas, makin cepatlah ia larut..sebab tu jugaklah kalau experiement kat atas tadi dibuat dengan air suam, lagi lambatlah kesannya..kalau air panas, cepat lah kesannya.

Jadi, dalam hal ini, minyak ikan adalah non polar solvent yang boleh melarutkan non polar polymer. Itu sahaja. 

Adakah ianya berbahaya?
Tak bahaya ya..sebab ianya bukan chemical reaction pun..Lagi pun tubuh kita bukan non polar polimer hehe. Building block kita tak sama macam polisterine.


Tapi kenapa yang sebelah kanan tu tak melarutkan polisterin tu sedangkan itu pun minyak ikan juga?
Ok, disini penjelasannya bergantung kepada seasli mana minyak ikan tersebut..or how pure the fish oil is

Lazimnya minyak ikan biasa hanya melalui proses penyulingan untuk menyingkirkan  bendasing (impurities) dan mengasingkan minyak ikan dari ikan tersebut. Dengan proses yang ringkas ini, minyak ikan yang diperolehi pastinya kurang berkualiti kerana lemak tepu masih ada dan belum disingkirkan dan minyak ikan pada peringkat ini masih dalam bentuk kompleks, dan pastinya sukar diserap oleh badan. Sebab itulah ianya mengambil masa yang lama untuk melarutkan polimer tadi walaupun pada suhu yang tinggi.

Berbeza dengan minyak ikan yang berkualiti tinggi, minyak ikan ini melalui proses penyulingan kedua atau berperingkat untuk menyingkirkan lemak tepu dan lemak selain Omega-3 fat. Proses ini sangat penting kerana melalui proses inilah bendasing seperti merkuri dan logam berat (mercury and heavy metal..bukan rock band tu ye) daripada ikan. (ini yang kalau kita terlalu banyak ikan, kita bukan shj dapat omega, merkuri semua sekali masuk kedalam sistem badan..sebab tu disyorkan ambil supplement)

Minyak ikan ini berada dalam bentuk yang lebih ringkas, asli, dan tinggi dengan Omega 3..dan tindakbalasnya pun lebih cepat. Sebab tu cawan belah kiri tadi cepat terlarut
Ringkasnya, lebih pure minyak ikan tu lebih cepat tindakbalasnya


Bagaimana dengan Shaklee Omegaguard?
Kalau tengok gambar kat atas tadi memang tembus lah pinggan tu..Tapi jangan risau, itu membuktikan yang omega Shaklee ni solvent yang bagus dan pure..tinggi DHA & EPA (95%). Yang dicairkan nanti bukan usus kita, tapi lelemak dalam badan ni haaa :) 


SHAKLEE DIFFERENCE:
The benefits of cold-water fish oils are well known, but there is a GRAVE CONCERN regarding the quality of fish oils today due to the known high risk of heavy metals, impurities and contaminants,such as lead, mercury, arsenic, cadmium, dioxins and PCB’s in water today.
• Shaklee’s OmegaGuard is specifically made from “small fish” (anchovies & sardines) because heavy metals and toxins are least concentrated in the smallest species of the food chain.
• Shaklee’s OmegaGuard is processed via a pharmaceutical-grade, state-of-the -art, proprietary, triple molecular distillation process which guarantees the removal of impurities and contaminants ..a product that you can TRUST.
• The fish oil supplements that are being marketed by many companies are made from commercially raised, oceancaged, large fish that have been “pellet” fed for their entitre life! These fish have a much lower Omega-3 level than wild ocean fish, and the pellets are full of synthetic substances … consider how this affects the quality of the oils that are being sold.

Hopefully the above pictures and explanation dah membantu kawan2 buat pilihan dengan tepat! 

Itu sahaja sekadar sharing berkenaan Omegaguard ni... dah alang-alang promo kan, jadi nda salah sharing apa yang boleh disharing kan....

Jadi apa lagi? Jom ber'Shaklee' bersama-sama orang-orang Sabah. 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

6 Pantang Larang Ketika Mengambil Vitamin / Suplemen - Pengedar Shaklee Sabah

Apa dia Water Retention

Merkuri Termometer Pecah! Apa Perlu Anda Buat?