Anemia : Cara Mencegah
Cara mencegah
Risiko untuk mendapat anemia kekurangan zat besi boleh dikurangkan dengan pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi.
Selain
itu digalakkan untuk mengambil makanan yang kaya dengan vitamin C
kerana vitamin C dapat membantu badan menyerap zat besi dengan lebih
baik.
Makanan yang kaya dengan vitamin C antaranya ialah :
- Broccoli
- Limau gedang
- Kiwi
- Sayuran hijau
- Tembikai
- Oren
- Cili
- Strawberi
- Tangerin
- Tomato
Sumber: http://www.theluxuryspot.com/10-best-vitamin-c-foods-that-arent-citrus/ |
.
.
Bagaimana untuk mengelakkan anemia kekurangan zat besi?
Untuk
mengurangkan risiko kekurangan zat besi adalah penting untuk memastikan
pengambilan makanan yang kaya dengan zat besi dengan cukup. Pastikan
bayi berumur 6 bulan ke atas ditambah dan diperkenalkan dengan makanan
yang kaya dengan zat besi. Selain itu ibu bapa harus memastikan
kanak-kanak berumur lebih dari satu tahun untuk tidak mengambil susu
secara berlebihan (> 24 auns sehari). Pengambilan susu yang
berlebihan ini akan menyebabkan tiada ruang untuk makanan yang kaya
dengan zat besi.
Rujukan :
- Iron and iron deficiency. U.S. Centers for Disease Control and Prevention. http://www.cdc.gov/nutrition/everyone/basics/vitamins/iron.html. Accessed Sept. 11, 2013.
- Brittenham GM. Disorders of iron homeostasis: iron deficiency and overload. In: Hoffman R, Benz EJ Jr, Silberstein LE, et al., eds.Hematology: Basic Principles and Practice
- Paediatric Protocols for Malaysian Hospitals – 3rd Edition. Hussain Imam Hj Muhammad Ismail, Ng Hoong Phak, Terrence Thomas.
.
Ulasan
Catat Ulasan